پیرومتر یک وسیله برای سنجش دماهای بالا بدون نیاز به لمس با جسم مورد نظر است. این وسیله از اصل تابش یا گرمایی که توسط جسم تابیده میشود، برای تخمین دما استفاده میکند. به عبارت دیگر، پیرومتر به جای تماس مستقیم با جسم، تابش حرارتی آن را سنجیده و بر اساس آن دما را تخمین میزند. این ابزارها در شرایطی که دسترسی به نقاط مورد نظر مشکل است، قابل استفاده هستند. به خصوص در صنایعی که با دماهای بسیار بالا سر و کار دارند یا در مکانهایی که به دلیل شرایط خاص استفاده از سنسور یا ترموکوپل ممکن نیست.
انواع پیرومتر
- پیرومتر نوری (Optical pyrometer)
- پیرومتر مادون قرمز (Infrared pyrometer)
اجزای تشکیلدهنده پیرومتر نوری
- چشم یا ناظر: این بخش در سمت چپ این ابزار قرار دارد و وظیفهاش مشاهده و نظارت بر سیستم است.
- لنز نوری: این قطعه در سمت راست دستگاه قرار دارد و وظیفهاش ترکیب نور و تمرکز آن روی جسم مورد نظر است.
- لامپ تولیدکننده دمای مرجع: این لامپ با استفاده از منبع تغذیه و رئوستات، دمای مرجع را تنظیم میکند. دمای این لامپ مرجع برای مقایسه با روشنایی جسم مورد نظر استفاده میشود.
- آمپرمتر: این دستگاه برای اندازهگیری جریان استفاده میشود تا بتواند دمای جسم را محاسبه کند.
- صفحه جذب: این صفحه بین لنز و لامپ مرجع نصب شدهاست و در تحریک نور و جذب آن توسط جسم مورد نظر تاثیر دارد.
- فیلتر قرمز: فیلتر قرمز بین لامپ مرجع و ناظر قرار دارد و وظیفهاش جذب بخشی از نور غیرضروری است تا تمرکز بر روی نور مربوط به جسم مورد نظر افزایش یابد.
مزایای پیرومتر نوری
- این ابزار قابل حمل و قابل استفاده در مکانهای مختلف است.
- این دستگاه دقت بسیار بالایی را در اندازهگیری دما ارائه میدهد.
- با استفاده از پیرومتر نوری میتوانیم بدون نیاز به لمسکردن جسم، دما را اندازهگیری کنیم. این ویژگی در مواردی که تماس مستقیم با جسم غیرممکن است بسیار مفید است. به عنوان مثال، در صورتی که جسم بسیار داغ باشد و لمس آن خطرناک باشد. اگر جسم در حال حرکت باشد و تماس مستقیم با آن امکانپذیر نباشد، همچنین در مکانها و شرایطی که دسترسی به جسم مورد نظر محدود است، از این ابزار میتوان استفاده کرد.
پیرومتر نوری چگونه کار میکند؟
پیرومتر نوری از تابش حرارتی اجسام برای اندازهگیری دما استفاده میکند. هر جسمی که دمای آن صفر مطلق باشد، انرژی حرارتی خود را منتشر میکند. این تابش به دمای جسم بستگی دارد، یعنی با افزایش دما، تابش ایجاد شده افزایش مییابد. در این ابزار، تابش حرارتی از جسم مورد نظر توسط یک لنز نوری جمعآوری میشود. این لنز به تمرکز تابش حرارتی روی یک لامپ کمک میکند. سپس، یک ناظر شروع به مشاهده روشنایی رشته لامپ میکند. رشته لامپ به عنوان مرجع برای دمای منبع در نظر گرفته میشود. به همین منظور ناظر تغییر مقدار رزیستور را مشاهده میکند.
پیرومتر مادون قرمز
پیرومتر مادون قرمز از تابش حرارتی جسمها برای اندازهگیری دما استفاده میکند. این پیرومتر یک سیستم نوری دارد که شامل لنز نوری، آینه و چشم قابل تنظیم است. تابش حرارتی جسم از طریق لنز نوری به آینه منتقل میشود و آینه این تابش را روی آشکارساز متمرکز میکند. آشکارساز میتواند از لولههای حرارتی یا فتو مولتی پلایر ساخته شدهباشد. این لولهها سریعتر از ترموپیل هستند، بنابراین در صورت استفاده از لولههای مولتی پلایر، اندازهگیری دما بسیار سریعتر انجام میشود. آشکارساز، انرژی گرمایی جمعآوری شده را به سیگنال الکتریکی تبدیل کرده و سپس آن را به واحد کنترل یا نمایشگر دما ارسال میکند.
مزایای پیرومتر مادون قرمز
- کارایی بالا و هزینه متوسط: این ابزار توانایی اندازهگیری دما را با کارایی بالا ارائه میدهد و در عین حال هزینه متوسطی دارد.
- سرعت پاسخگویی سریع: پیرومتر مادون قرمز دارای سرعت پاسخگویی بالا است. به همین منظور میتواند به سرعت دمای جسم را اندازهگیری کرده و نتایج را در زمان کوتاهی دریافت کند.
- ثبات: این دستگاه دارای ثبات خوبی است، به همین دلیل نتایج اندازهگیری قابل قبول و دقیقی را ارائه میدهد. این امر اهمیت بالایی در برنامههایی دارد که نیاز به دقت و قابلیت تکرار دارند.
- عدم نیاز به تماس فیزیکی با جسم: یکی از مزیتهای مهم پیرومتر مادون قرمز این است که برای اندازهگیری دما، نیازی به تماس فیزیکی با جسم ندارد.
روش خرید انواع تجهیزات صنعتی
مشاهده محصول و استعلام قیمت تجهیزات ابزار دقیق در وبسایت آمازون ابزار
تیم متخصص ما همه روزه بهمنظور پاسخگویی و پشتیبانی در دسترس بوده و آماده خدمت رسانی به مشتریان عزیز میباشد.